Lipidológus – Lipidológia

A lipidológia a vérzsír-anyagcsere betegségeinek okaival és kezelésével foglalkozik. A lipidológus feladatköre nem csak a vérzsír (lipid) státusz kérdése, hanem magában foglalja a teljes érvédelmet is.

Mikor érdemes felkeresni egy lipidológiai szakrendelést?

Nem csak azoknak érdemes felkeresni a lipidologiai szakrendelést akiknek vérzsírszint eltérésük van, hanem azoknak is, akiknél az átlagosnál magasabb lehet az esélye az érelmeszesedésre. A kóros koleszterinértékek ugyanis relatívak, tehát akinek más kockázati tényezője nincsen, annál a magasabb koleszterinszint is elfogadható lehet, míg emelkedett kockázat, vagy már kialakult érelmeszesedés esetén a laboratóriumi normál tartományba eső érték is kezelést igényelhet.

Fontos megjegyezni, hogy bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés) következményeként is kialakulhat magas koleszterinszint, ilyenkor a kiváltó betegséget kell felismerni és kezelni. A kóros vérzsírszintek kezelésének első lépése mindenképpen a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás elhagyása. Ezt az első lépést bárki bármikor megteheti az egészségének megőrzésének érdekében.

Ha az érelmeszesedésnek már konkrét tünete van, akkor már nagyon súlyos a helyzet. Az érrendszer károsodásának tünete lehet többek özött a szívinfarktus, a gutaütés, vagy az alsó végtag terhelési majd nyugalmi fájdalma. Ilyen esetekben az ér már évek, évtizedek óta beteg, csak a szervezet még egy darabig képes kompenzálni. Ezért fontos, hogy a kockázatokat még az érszűkület kialakulása előtt felismerjék, és megváltoztassák, ami megváltoztatható. Az átlagosnál magasabb kockázat esetén szűrővizsgálatokkal (pl. a nyaki erek ultrahangos vizsgálata) lehet felderíteni a tüneteket még nem adó betegséget.